Stratejik Amaç-Araştırmalar

Stratejik Amaç ve Hedefleri

Yönetmeliğe göre merkezin amacı; Kayseri ilinin yazılı, görsel ve işitsel hafızasını oluşturarak ilin tarihi kimliğinin korunmasına katkı sağlamak ve Kayseri ilinin sosyal, kültürel, tarihi, demografik, ekonomik ve sağlık konusunda bilgi bankasını kurarak yapılacak araştırmalar için ilk çağlardan günümüze Kayseri tarihi ve kültürüyle ilgili her türlü bilgi, belge ve malzemenin tespiti, temini ve değerlendirmesinin yanı sıra arşiv belgesi, şer’iyye sicili ve benzeri ana kaynakların temini ile istatistik bilgi (veri tabanı) hizmeti sunmaktır.

KAYHAM bünyesindeki arşivi zenginleştirilmeye yönelik araştırmalar;

Kayseri şehri ile ilgili günümüze ulaşan -çoğunlukla Osmanlı Devleti’nden kalan- Şeriyye Sicilleri, Tapu Tahrir Defterleri ve Vezir Hanı belgelerinden oluşan zengin bir koleksiyon oluşturma çalışmaları devam etmektedir. Köşk Medrese içerisinde bulunan evraklar 2006 yılında Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversiteye kazandırmıştır. 2009 yılında belgeler üzerinde başlatılan çalışmalar belgelerin kayıt altına alınması, kataloglaması ve uygun bir şekilde saklanmasına yöneliktir.

Ayrıca 2015 yılından önce başlatılan belge ve defterlerin tasnif edilerek, elektronik ortama aktarılması yönündeki çalışmalar sürdürülmüştür. Defterler kısmındaki evrak birleştirme, tamiri ve kayıt altına alma işlemi sonrası defterler kısmındaki özetleme çalışmalarının başlatılmıştır.

Arşivimizde mevcut olan kadı sicilleriyle arşiv belgeleri ve bunlar üzerinde yapılan çalışmalara ilişkin ayrıntılı bilgilerin KAYTAM web sitesinde oluşturulan Arşiv başlığı adı altında verilmiştir. Ayrıca merkez bünyesinde oluşturulan KAYTAM kütüphanesi kitap listesi araştırmacıların hızlı ve kolay erişimi için iki başlık altında web sayfasında yayınlanmıştır.

Merkez bünyesinde bulundurulan Kayseri ile ilgili olarak Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Bulunan Arşiv Belgeleri ve KAYTAM Arşivinde Mevcut Olan Kayseri Kadı Sicilleri, Arşiv 1 ve Arşiv 2 başlığı ile yine web sayfasında duyurulmuştur.

KAYHAM veri tabanı faaliyetlerine bağlı olarak yapılan araştırmalar;

Merkez faaliyetlerinden birisi olan Kayseri’ye ait kentsel istatistiklerin hazırlanması kapsamında; Kayseri Valiliği aracılığıyla temin edilen kurum brifinglerinden ve TUİK, SGK, TOBB, TİM, İŞKUR, PTT, Gelir İdaresi Başkanlığı, Muhasebet Müdürlüğü ve ilgili çeşitli kurum ve kuruşların web siteleri ve yayınlarından faydalanarak gerekli güncel veriler temin edilmekte, düzenlenmekte ve periyodik olarak güncellenmektedir.

Düzenlenen kentsel istatistiklere merkez internet sitesindeki Kentsel İstatistikler (İLEMOD) ve Kentsel İstatistikler (Valilik)" başlıklarından erişilebilmektedir.

KAYHAM görsel ve işitsel arşiv oluşturulmasına yönelik yapılan araştırmalar;

Erciyes Üniversitesi Basın Yayın Müdürlüğünden alınan mini DV ve VHS video kasetlerinin dijital ortama aktarımı çalışmaları tamamlanmıştır. 622 mini dv kasetten görsel arşive alınması uygun görülen 85 kasetin aktarımı tamamlanmıştır. 1605 VHS kasetleri arasından uygun görülen 396 kasetin aktarımı tamamlanmıştır. Bilgisayara aktarılan bu mini DV ve VHS kasetlerin boyutu yaklaşık 1,5 TB’tır.

Erciyes Üniversitesinin çeşitli birimlerinden temin edilen diğer materyallerin toplamı yaklaşık olarak 800 GB’tır.

Çeşitli kurum ve kişilerden edinilen ve internet üzerinden temin edilen malzemelerin boyutu 900 GB’ı aşmış bulunmaktadır. Bunların içinde Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Spor Kulübü, Talas Belediyesi, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve daha başka kurumların faaliyet raporları, süreli yayınları, fotoğrafları gibi malzemeler yer almaktadır.

KAYHAM arşivinde bulunan görüntülü CD’lerin dijital ortama aktarımı tamamlanmış olup bu görüntüler 8,5 GB boyuta ulaştı.

Yeni Kayseri Gazetesinden KAYHAM arşivine devredilen basılı fotoğraflardan 2300 kadar fotoğraf taranarak dijital ortama aktarıldı.

Kayseri Millî Eğitim Müdürlüğünden alınan 16 mm makaralı filmlerin bir kısmı dijital ortama aktarılmıştır. Siyah beyaz renk olan filmleri Kayseri’de dijital ortama aktarma imkanı olmadığı için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile irtibat kurulmuştur. Bu üniversite ile yapılan görüşmeler neticesinde 14 makaralı film dijitalleştirilmiştir. Bu filmler arasında 1970 yapımı Kayseri tanıtım filmi de bulunmaktadır.

Görsel ve işitsel arşiv çalışmaları kapsamında röportaj serisi yapılmaktadır. Ayrıca Ahi Evran Yılı kapsamında hazırlanan "Ahiliğin Doğduğu Topraklar: Kayseri" adlı belgesel film çalışması kapsamında da sekiz adet röportaj gerçekleştirildi. Hazırlanan belgesel film, 04.11 2021 tarihinde gösteriminin yapılmasının ardından cd şeklinde bastırıldı.

Netice itibariyle KAYHAM Kayseri Görsel ve İşitsel Arşiv çalışması kapsamında toplanan görsel malzemeler yaklaşık 2,5 TB boyutuna ulaştı.