Tarihçe

KAYSERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kayseri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAYHAM)’nin, 01 Şubat 2021 tarihli 31382 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği ile Kayseri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi’nin faaliyetleri KAYHAM bünyesinde sürdürülmeye başlamıştır.

Merkez, Kayseri’de bir Kayseri İhtisas Kütüphanesi olmaması gerçeğinden doğmuş, Kayseri hakkında bugüne kadar yazılmış ve bugünden itibaren yazılacak eserleri, bir merkezde toplamak amacıyla kurulmuştur. KAYHAM, bu amaca yönelik olarak dokümantasyon, kütüphanecilik ve istatistikî bilgi hizmetleri sunmaktadır. KAYHAM bünyesinde, Kayseri konulu yerli ve yabancı yayınların toplandığı ihtisas kütüphanesi, istatistiki veri tabanı ve görsel ve işitsel kaynakların (fotoğraf, video, mikrofilm vb.) yer aldığı arşiv bulunmaktadır. Ayrıca Cumhuriyet öncesine ait askerî ve sivil yazışma evrakı, Kayseri ve yöresine ait nüfus, emlak, arazi ve temettuat defterleri gibi Kayseri’nin idari, sosyal, kültürel ve ekonomik tarihi açısından yaklaşık iki asırlık dönemini ilgilendiren belge ve dokümanlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Rektörlüğümüz aracılığıyla merkez bünyesine kazandırılmıştır.

KAYHAM’ın temellerini Erciyes Üniversitesi sorumluluğunda hayata geçirilen Avrupa Birliği yerel kalkınma hibe programı kapsamında desteklenmiş olan Erciyes Üniversitesi Kayseri Hafıza Merkezi Projesi oluşturmaktadır. Proje, 01 Aralık 2006–30 Kasım 2007 tarihleri arasında uygulanmıştır. TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu/Ulusal İnovasyon Girişimi; Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Politikalar Merkezi; Friedrich Naumann Vakfı ve Dünya Gazetesi işbirliği kapsamında ve Katılımcı Yerel Kalkınmada İyi Örnekler Ödülleri Konferansı ismi altında düzenlenen proje yarışmasında bölgemizden Erciyes Üniversitesi Kayseri Hafıza Merkezi Projesi, seçilen 14 "iyi örnek" arasına girmiştir.

Kuruluşundan itibaren paydaşlık esasına dayalı olarak faaliyet sürdüren merkezin mevcut paydaşları; Kayseri Valiliği, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası’dır. Ayrıca 14 Ekim 2016 tarihinde Erciyes Üniversite ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında “Kayseri Görsel ve İşitsel Arşivi Oluşturma Protokolü”nün imzalanmasıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili alanda işbirliği başlatılmıştır.

Merkez bünyesinde üç ofis ve merkez kaynaklarının yer aldığı üç arşiv odası bulunmaktadır. Belirtilen alanlar, İİBF S Blok zemin katında ve Nuri ve Zekiye Has Enstitüler Binası ikinci katında yer almaktadır.